Wombat - περιγραφή, βιότοπος, τρόπος ζωής

Οι Wombats είναι αναμφισβήτητα μοναδικοί εκπρόσωποι του ζωικού κόσμου. Μετά από όλα, υπήρχαν στον πλανήτη μας πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια. Πολλά είδη αυτού του ζώου έχουν πεθάνει, αλλά έχουμε ακόμα την ευκαιρία να τα δούμε.

Σήμερα, υπάρχουν 2 γένη που ανήκουν στην οικογένεια wombats. Με τη σειρά τους, περιλαμβάνουν 3 είδη. Υπάρχει ένα μικρό μαλλιά, καθώς και ένα γένος μακρυμάλλης wombats, το οποίο περιλαμβάνει το μακρυμάλλη, καθώς και Queensland wombat. Νωρίτερα στον πλανήτη μας υπήρχαν πολλά άλλα είδη, αλλά στη διαδικασία της εξέλιξης, τα περισσότερα από αυτά εξαφανίστηκαν. Αυτό συνέβαλε σε διάφορους λόγους. Είναι γνωστό ότι υπήρχαν τουλάχιστον 5 γένη. Προηγουμένως, τα pandas θεωρούνταν συγγενείς αυτών των ζώων, καθώς έχουν πολλά κοινά.

Αλλά πριν από περίπου 36 εκατομμύρια χρόνια, αυτά τα ζώα άρχισαν να εξελίσσονται κατά διαφορετικά μονοπάτια της εξέλιξης. Ως αποτέλεσμα, απομακρύνθηκαν και απέκτησαν τα δικά τους χαρακτηριστικά. Αν κοιτάξετε τις εικόνες των wombats και pandas, μπορείτε ακόμα να εντοπίσετε κάποια ομοιότητα.

Περιγραφή

Τα Wombats είναι φυτοφάγα. Ζουν στην Αυστραλία. Εξωτερικά, οι εκπρόσωποι αυτού του είδους μοιάζουν με μικρές αρκούδες και λίγο σαν ινδικά χοιρίδια. Το μήκος του σώματος των ενηλίκων είναι περίπου 70-120 cm, το βάρος κυμαίνεται από 20 έως 40 kg.

Έχουν ένα μάλλον πυκνό αλλά συμπαγές σύνταγμα. Το σώμα των wombats είναι μικρό, και το κεφάλι και τα άκρα είναι μεγάλα και ισχυρά. Αυτά τα ζώα έχουν μια μικρή μη αναπτυγμένη ουρά. Το μαλλί τους είναι γκρι.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του είδους είναι ότι το πίσω μέρος του σώματος έχει μια ασυνήθιστη δομή σε σύγκριση με άλλα θηλαστικά. Στην πλάτη έχουν πολύ χόνδρο, το δέρμα σκληραίνει, υπάρχουν οστά. Όλα αυτά είναι μια ασπίδα. Το ζώο το χρησιμοποιεί για να προστατεύσει το σπίτι του. Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να μπει στην τρύπα στο wombat, το ζώο απλά γυρίζει στην είσοδο του κώλου. Έτσι μπλοκάρει το πέρασμα στην τρύπα, και στη συνέχεια μπορεί να συντρίψει τον εχθρό από τους τοίχους του.

Το κεφάλι Wombat αξίζει ιδιαίτερη προσοχή. Σε σύγκριση με το μέγεθος του σώματος, έχει μεγάλο μέγεθος. Το σχήμα του κεφαλιού είναι κάπως πεπλατυσμένο. Εάν το wombat είναι σε κίνδυνο, μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του με το κεφάλι του ή ακόμα και να τον χρησιμοποιήσει για να επιτεθεί στον εχθρό. Ταυτόχρονα, κάνει κινήσεις που μοιάζουν με βυρσοδεψία, αν και αυτό το ζώο δεν έχει κέρατα.

Η γνάθο και τα δόντια στη δομή τους έχουν πολλές ομοιότητες με τις γνάθες των τρωκτικών. Σε σύγκριση με άλλα μαρσιποφόρα, οι μήτρες έχουν λιγότερα δόντια. Από πάνω και κάτω έχουν 2 κοπτήρες. Επιπλέον, υπάρχουν δόντια μάσησης. Αλλά η πλευρά λείπει.

Αυτά τα ζώα έχουν πολύ ισχυρά ισχυρά πόδια. Κάθε ένα έχει 5 δάχτυλα, καθένα από τα οποία έχει νύχια, απαραίτητα για τα ζώα να εκτελούν διάφορες ενέργειες. Με αυτά τα νύχια οι μήτρες γεμίζουν τέλεια τις τρύπες τους.

Αυτά τα ζώα είναι διάσημα για την ικανότητά τους να σκάψουν ολόκληρο το βασίλειο κάτω από το έδαφος. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι wombats είναι οι πιο ικανές και μεγαλύτερες εκσκαφείς μεταξύ όλων των ζώων. Ένα άτομο μπορεί να σκάψει ένα πραγματικό τούνελ, το μήκος του οποίου θα είναι περίπου 20 μ. Και τα ρέματα τους φτάνουν τα 3 μ. Το Wombats είναι εξοπλισμένο με πραγματικά υπόγεια κάστρα, στα οποία ζουν με τις οικογένειές τους. Τα πόδια τους έχουν μικρό μήκος. Αλλά αυτό δεν εμποδίζει τα ζώα να αναπτύσσουν ταχύτητες έως 40 km / h. Εάν είναι απαραίτητο, μπορούν εύκολα να ανέβουν σε ένα δέντρο ή να κολυμπήσουν σε μια λίμνη.

Τρόπος ζωής


Η Αυστραλία φιλοξενεί αυτά τα ασυνήθιστα ζώα, αλλά μπορείτε να τα συναντήσετε και στο νησί της Τασμανίας.

Στη φύση υπάρχουν πολλοί εκπρόσωποι αυτού του είδους. Αλλά για να δείτε αυτό το ζώο μπορεί να είναι σπάνιο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εκπρόσωποι αυτού του είδους ξοδεύουν πολύ χρόνο υπόγεια. Ζουν σε περιοχές όπου το έδαφος είναι ξηρό, όχι πετρώδες, δεν υπάρχει υπόγεια ύδατα. Επίσης, παρεμποδίζονται από διάφορες ρίζες δέντρων και βλάστηση. Επιλέγουν το έδαφος στο οποίο είναι ευκολότερο να σκάβουν μια μεγάλη ευρύχωρη σήραγγα.

Από τέτοια μινκ, που τα ζώα σκάβουν για την οικογένειά τους, ολόκληρα χωριά είναι χτισμένα υπόγεια. Αποτελούνται από ευρύχωρες κατοικίες, καθώς και μικρούς δρόμους, μέσω των οποίων τα ζώα κινούνται εύκολα στο οικείο περιβάλλον τους. Τις περισσότερες φορές βρίσκονται ακριβώς στα υπόγεια σπίτια τους. Εδώ κοιμούνται τη μέρα, και τη νύχτα φτάνουν στην επιφάνεια αναζητώντας φαγητό.

Οι εκπρόσωποι αυτού του είδους ζουν σε ομάδες που αποτελούνται από μεγάλο αριθμό ατόμων. Τέτοιες ομάδες καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση. Συχνά μπορεί να είναι ένα μεγάλο πεδίο, του οποίου η έκταση φτάνει τα 20-25 εκτάρια.

Μέλη της ομάδας σηματοδοτούν την περιοχή με εκκρίματα, τα οποία μοιάζουν με κύβο με τη μορφή τους. Κατ 'αυτόν τον τρόπο καθορίζουν τα όρια των περιουσιακών στοιχείων.

Αυτά τα ζώα έχουν μάλλον ειρηνική φύση. Δεν φοβούνται τον άνθρωπο. Στη φύση, δεν έχουν εχθρούς. Αλλά, αν κάποιος καταπατήσει στην επικράτειά του, θα τον υπερασπιστεί επιθετικά. Αν αισθάνονται ότι ο κίνδυνος πλησιάζει, αμέσως ταλαντεύονται τα μεγάλα κεφάλια τους, κάνουν τους ήχους που μοιάζουν με το mooing.

Ο εχθρός συχνά αποφασίζει ότι είναι καλύτερο να μην αγωνιστεί με έναν τόσο επιθετικό εχθρό και να φύγει. Αλλά, αν ο αντίπαλος δεν υποχωρήσει, μπορεί να ξεκινήσει μια μάχη μεταξύ των ζώων. Καταπολέμηση της μήτρας το κεφάλι του, σαν να σφίγγει τον εχθρό. Σε γενικές γραμμές, εκπρόσωποι αυτού του είδους οδηγούν έναν ειρηνικό τρόπο ζωής, εάν δεν βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ισχύς


Αυτά τα ζώα θεωρούνται πραγματικά γκουρμέ που τρώνε μόνο υψηλής ποιότητας φυτά. Παίρνουν φαγητό χρησιμοποιώντας τα νύχια τους. Η αγαπημένη τους λιχουδιά είναι οι χυμώδεις βλαστοί, οι ρίζες. Αγαπούν επίσης βρύα, μούρα και ορισμένα είδη μανιταριών. Με τη βοήθεια των δοντιών τους, τα χείλη και την έντονη αίσθηση της οσμής, αυτά τα μοναδικά ζώα επιλέγουν μόνοι τους το καλύτερο φαγητό. Προτιμούν τους νεότερους όχι σκληρούς βλαστοί, τους κόβουν στην ίδια τη ρίζα και απολαμβάνουν εξαιρετική γεύση.

Η ιδιαιτερότητα αυτών των καταπληκτικών ζώων βρίσκεται επίσης στο γεγονός ότι η διαδικασία πέψης σε αυτά είναι εξαιρετικά αργή σε σύγκριση με άλλα θηλαστικά. Ζώνουν φαγητό για 14 ημέρες. Δεν χρειάζονται τη χρήση νερού σε μεγάλες ποσότητες. Με αυτό μοιάζουν με καμήλες. Το Wombat αρκετό για να χρησιμοποιήσει 22 m υγρών ημερησίως για κάθε κιλό βάρος. Δίψα και ξηρασία, υπομένουν χωρίς δυσκολία.

Αναπαραγωγή

Η εκτροφή Wombat συμβαίνει οποιαδήποτε στιγμή του έτους, αλλά σε ξηρές περιοχές μπορεί να εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Πρόκειται για σκουληκιώδη ζώα, αλλά οι τσάντες τους δεν βρίσκονται μπροστά, αλλά στο πίσω μέρος. Χάρη σε αυτό το θηλυκό, είναι βολικό να σκάβουμε το έδαφος και δεν εισέρχεται βρωμιά στη σακούλα.

Η εγκυμοσύνη τους είναι πολύ μικρή - περίπου 20 ημέρες. Μόνο ένα γόνατο γεννιέται. Το θηλυκό έχει δύο θηλές στο σώμα της, αλλά δεν μπορεί να φέρει δύο μωρά ταυτόχρονα. Η μικρή wombat είναι στην τσάντα της μητέρας για περίπου 8 μήνες. Στέκεται συνεχώς για αυτόν. Μετά από αυτό, αφήνει την τσάντα, αλλά η μητέρα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για το κύβο για περίπου ένα χρόνο. Αυτά τα ζώα στη φύση συνήθως ζουν περίπου 15 χρόνια. Όταν κρατούνται σε αιχμαλωσία - μέχρι 20-25 χρόνια. Εξαρτάται από το φαγητό και τις συνθήκες κράτησης.

Βίντεο: Wombat (Vombatidae)