Black Lark - περιγραφή, ενδιαιτήματα, ενδιαφέροντα γεγονότα

Ο μαύρος λάκκος είναι ένα κοινό πουλί στα βουνά στις χώρες της ΚΑΚ. Είναι ενδιαφέρον ότι το όνομα του είδους δικαιολογείται μόνο από αρσενικά ζώα, τα οποία μάλιστα έχουν ένα φτέρωμα με θαμπό μαύρη απόχρωση. Τα θηλυκά θηλυκά είναι ντυμένα σε μια τυπική καφέ ή ώχρα σκιά.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα των κουναβιών είναι ότι πρόκειται για χορευτικά πτηνά, τα τριφύλλια των οποίων διαδίδονται για πολλά χιλιόμετρα, προσελκύοντας τουρίστες και, δυστυχώς, αρπακτικά πουλιά.

Εμφάνιση

Το Black Lark είναι ένας μεγάλος εκπρόσωπος του είδους, το μέγεθος πιο κοντά στο σμήνος.

Η χαρακτηριστική στολή του αρσενικού είναι ζωγραφισμένη σε μαύρη κορεσμένη σκιά, η οποία μερικές φορές συνοδεύεται από λευκές εστίες στο κεφάλι, την πλάτη ή το στήθος (λιγότερο συχνά). Το θηλυκό έχει ένα μη ευκρινές ανοιχτόχρωμο φτέρωμα (λευκό-καφέ, ώχρα). Ωστόσο, η στολή της μπορεί να ποικίλει λόγω των επιμέρους χαρακτηριστικών του οργανισμού, καθώς και εποχικά. Το στίγμα είναι μέτριο, ολόκληρο το φτέρωμα είναι πιο μονότονο, η κοιλιά είναι ελαφριά. Καφέ σημάδια επισημαίνονται περιοδικά στις πλευρές του γοφού. Μερικά θηλυκά μπορεί να είναι πιο σκούρα με έντονες κηλίδες. Η κάτω επιφάνεια των φτερών του αρσενικού είναι μαύρη, ενώ τα θηλυκά είναι ώχρα ή καφέ.

Το φθινόπωρο, το καλοκαιρινό στυλό ενημερώνεται πλήρως. Στα θηλυκά, αποκτά μια λευκή απόχρωση με κηλίδες ώχρας. Στα αρσενικά, η πλάτη και η κορυφή του κεφαλιού είναι ωχρά-λευκά, ο πυθμένας είναι χαραγμένος με την παρουσία σκοτεινών ζωνών. Κατά τη χειμερινή περίοδο, οι έντονες αποχρώσεις στο φτέρωμα του αρσενικού εξαφανίζονται, αφήνοντας το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα. Στα θηλυκά, τα περιμετρικά φτερά γίνονται καφέ με εκτεταμένες λευκές εστίες. Και τα κρύα θηλυκά σεζόν φαίνονται πιο φωτεινά, συγχωνεύοντας το περιβάλλον, και μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού το φτέρωμα είναι κορεσμένο με σκούρες αποχρώσεις.

Μετά την εκκόλαψη των νεοσσών, το φτέρωμα είναι καφέ με χαρακτηριστικά ωχρά χρώματα (μοιάζει με το θηλυκό). Μετά το πρώτο καλοκαιρινό molt, τα νεαρά ζώα αποκτούν φτέρωμα όπως στους ενήλικες.

Τα πόδια των αρσενικών είναι μαύρα, την άνοιξη το ράμφος έχει γκρίζα-μπλε απόχρωση, και το φθινόπωρο είναι πιο κιτρινωπό. Στα θηλυκά, τα πόδια είναι καφετιά ή ώχρα, και το ράμφος τους είναι αφανές, γκρι.

Το βάρος ενός ενήλικου πουλιού είναι μέχρι 75 g (αρσενικά) και περίπου 50-68 g (θηλυκά). Το μήκος του σώματος κυμαίνεται περίπου 20-22 εκ. Το μήκος του πτερυγίου κυμαίνεται στα αρσενικά 12-14,5 εκ., Στις γυναίκες 11-12,5. Το συνολικό άνοιγμα των πτερυγίων μπορεί να φθάσει από 37 έως 43 εκατοστά.

Συμπεριφορά και τρόπος ζωής

Όλοι οι μαύροι κρόνοι προτιμούν έναν καθιστό τρόπο ζωής. Συνήθως κατοικούν οι ορνιθοπανίδες και οι αψιδοειδείς ζώνες στεριάς, λιγότερο πιθανό να βγουν σε μια περιοχή με θάμνους και ημι-έρημο με αλμυρά έλη. Για αυτά τα πουλιά, είναι σημαντικό να υπάρχουν περιοχές με ανοιχτό έδαφος, ενδεχομένως καλυμμένες με αραιή χλόη. Συχνά οι κροτίδες σημειώνονται στους χωματόδρομους των χωριών και των μονοπατιών που οδηγούν τα ζώα.

Κατά τη νομαδική περίοδο και το χειμώνα, τα πουλιά μπορούν να συγκεντρωθούν στα χόρτα, καθώς και στην περιοχή των βοσκοτόπων και των χωριών. Επίσης το χειμώνα περιπλανιούνται σε μεγάλα κοπάδια (μπορούν να φτάσουν μερικές εκατοντάδες άτομα). Ωστόσο, μόνο το 20% περίπου των κοπαδιών αποτελείται από θηλυκά ζώα. Η περιπλάνηση των ανδρών, κατά κανόνα, γίνεται μέσα στην φωλιά, και επίσης στο βορρά στη δασική στέπα. Τα θηλυκά μπορούν να μεταναστεύσουν μεμονωμένα στις νότιες περιοχές. Την άνοιξη, συναντιούνται με αρσενικά, σχηματίζοντας μικτά κοπάδια.

Η διατροφή του μαύρου κρανίου αποτελείται κυρίως από έντομα, ασπόνδυλα και χόρτα (εκτός εποχής) και σπόρους φυτών (χειμώνα). Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ρηχά ενεργά πτηνά και για νερό, επειδή ακόμα και στη μέση της φωλιάς συγκεντρώνονται συχνά σε σημεία ποτίσματος. Τροφοδοτήστε τα λάτρεις αγάπης στους δρόμους.

Η φωνή του πουλιού είναι χαρακτηριστική των εκπροσώπων του γένους και των στάβλων. Ακούγεται σαν ένα συνεχές όμορφο σφύριγμα, ιριδίζουσες τρίχες. Το μαύρο μουρμουριές μπορεί να μοιάζει και με ένα νεαρό αστέρι. Το πουλί τραγουδάει ως επί το πλείστον στον αέρα, ενώ πετά χαμηλά πάνω από το έδαφος. Μερικές φορές χύνεται, κάθεται πάνω σε ένα μικρό θάμνο, στήλη ή πέτρα. Επίσης, οι εκπρόσωποι του είδους χαρακτηρίζονται από κλήσεις - ένα ή δύο συλλαβιστικά tweets: "psit" ή "tsivli", κλπ.

Το σαλιγκάρι πετάει ήσυχα, εκτελώντας αργούς χτύπους των φτερών του, συνδυάζοντας την ενεργό πρόοδο με σύντομες περιόδους προγραμματισμού. Κατά τη διάρκεια των ρυθμικών πτερυγίων συγκεντρώνονται φτερά πάνω από την πλάτη.

Αναπαραγωγή

Το μαύρο μαρούλι συγκεντρώνεται για να φωλιάζει αργά το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη με την εμφάνιση των πρώτων αποψυγμένων μπαλωμάτων. Τα ζευγάρια αρχίζουν να σχηματίζονται στα κοπάδια της άνοιξης κυρίως από τον Απρίλιο. Οι φωλιές των πτηνών είναι χτισμένες σε απόσταση 80 έως 700 μέτρων την επόμενη. Τοιχοποιία είναι μια κατάθλιψη στο έδαφος, που καλύπτεται με μια δέσμη χλόης ή θάμνους. Η φωλιά είναι χτισμένη από ξηρό χορτάρι και φτερά, μίσχους αψιθιάς ή χλόης φτερών.

Μετά το ζευγάρωμα (Απρίλιος-τέλος Ιουνίου), το θηλυκό μαύρο ψίχα βάζει από 3 έως 7 μικρά αυγά με πρασινωπή, μπλε ή υπόλευκη σκιά με χαρακτηριστικές κηλίδες. Τους επωάζει κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασης (μήνα) χωρίς τη βοήθεια ενός αρσενικού. Είναι ενδιαφέρον ότι μεταξύ των απογόνων 68% σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία είναι άνδρες. Αφού εμφανιστούν οι νεοσσοί, και οι δύο γονείς τους ταΐζουν με έντομα. Το φτέρωμα των νεαρών ζώων πραγματοποιείται στις ημέρες 9-11 (κατά μέσο όρο στα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουλίου). Η επανεμφύτευση είναι δυνατή αν χάθηκε ο πρώτος συμπλέκτης για κάποιο λόγο.

Μη-φωλιά πουλιά (αρσενικά) συγκεντρώνονται κατά την περίοδο φωλεοποίησης των ζευγαριών στις όχθες της λίμνης Tengiz. Σε ξεχωριστά κοπάδια τον Ιούνιο πηγαίνουν νέοι, οι οποίοι δεν έφθασαν στην εφηβεία.

Habitat

Η περιοχή διανομής συμπίπτει με την περιοχή του λευκού φτερού. Προτιμά τις στέπες του βόρειου τμήματος του Καζακστάν και της Ρωσίας (περιοχή Βόλγα, Θάλασσα Άραλ, περιοχή Ομσκ, Ουράλσκ, Παβλόγραντ κ.λπ.). Ξεχωριστά άτομα σημειώθηκαν στην Κίνα.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η σειρά των μαύρων larks έχει μειωθεί, όπως και ο αριθμός τους. Η επιρροή ασκείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες (χημική επεξεργασία των στέπων, δημιουργία ιερόφυλλων, αποστράγγιση υδάτινων σωμάτων κλπ.).

Το φεγγάρι χειμώνει κυρίως στην περιοχή φωλιάσματος (περιοχές με χαμηλό στρώμα χιονιού). Μπορεί να πετάξει στην περιοχή του Omsk, Novosibirsk, Ufa.

Κατά την περίοδο της περιπλάνησης, φθάνει στο Altai, στις περιοχές Kursk και Kuibyshev, στο Δνείπερο και στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, στον Υπερκαυκασμό και στην Κριμαία.

Ο μαύρος λάρυκας είναι ένα πουλί που στέκεται στα βουνά, το οποίο μπορεί δικαίως να θεωρηθεί σύμβολο των εγχώριων πεδίων.

Βίντεο: Μαύρος λάκκος (Melanocorypha yeltoniensis)