Ασιατικό λιοντάρι - περιγραφή, βιότοπος, τρόπος ζωής

Το ασιατικό λιοντάρι είναι ένα από τα αιλουροειδή που βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Ζουν στο ινδικό έδαφος του θανάτου. Στο έδαφος κάτω από αυτό το όνομα, το έδαφος είναι πολύ ξηρό. Είναι τόσο έντονα επηρεασμένο από τις ακτίνες του ήλιου που είναι σχεδόν απολιθωμένο. Τα ζώα που ζουν εδώ είναι απλά καταδικασμένα σε έναν συνεχή αγώνα για επιβίωση. Υπάρχουν σαύρες, αλεπούδες και γαϊδούρια. Εκτός από τα λιοντάρια, ζουν και στην περιοχή.

Τα ασιατικά λιοντάρια συχνά ονομάζονται επίσης ινδικά λιοντάρια, καθώς ζουν στην Ινδία. Το έδαφος αυτής της άψυχης γης είναι τεράστιο, εκτείνεται περισσότερο από 10 χιλιάδες χιλιόμετρα. Εδώ είναι οι έρημοι που ονομάζονται Γκουτζαράτ και Ρατζαστάν. Τα σπαράγγια των θάμνων φαίνονται εξαιρετικά σπάνια. Πώς επιβιώνουν κάποια είδη ζώων, συμπεριλαμβανομένων των λιονταριών της Ασίας; Τι μοιάζουν αυτά τα ζώα, τα οποία δικαίως λέγονται οι μεγαλύτεροι εκπρόσωποι της γάτας; Πώς διαφέρουν από άλλα είδη;

Προβολή ιστορικού

Οι αρχαιολόγοι λένε ότι στην αρχαιότητα τα ζώα αυτά ζούσαν παντού. Είναι και οι δύο σε ιστορίες Βίβλων και σε ιστορικά δεδομένα για την Αρχαία Ρώμη. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, τα ζώα αυτά επέλεξαν την Ινδία ως βιότοπό τους, όπου εγκαταστάθηκαν στην έρημο. Τότε ήταν αρκετά πολυάριθμοι. Μέχρι τον 20ό αιώνα, ελάχιστα άτομα παρέμειναν, τα οφέλη εκείνων που δεν ήταν αδιάφοροι στη φύση ήταν σε θέση να αυξήσουν τον αριθμό τους και να αποτρέψουν την εξαφάνιση. Γιατί είναι στα πρόθυρα της εξαφάνισης; Κατηγορήστε τα υποβαθμισμένα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν στην Ινδία εκείνα τα χρόνια. Τα λιοντάρια απλά δεν επιβίωσαν από τον εμβολιασμό, η οποία διεξήχθη με καλές προθέσεις. Υπάρχουν άλλες εκδοχές για το γιατί η αφθονία των ειδών μειώθηκε τόσο δραματικά. Αυτό είναι ένα ανεξέλεγκτο κυνήγι σε αποικιακή χώρα, αύξηση του πληθυσμού, οικονομική δραστηριότητα. Σήμερα αυτό το ζώο είναι η υπερηφάνεια της Ινδίας.

Εμφάνιση

Αυτά τα λιοντάρια έχουν ένα πιο οκλαδόν σώμα από τους συναδέλφους τους. Έχουν μικρή ανάπτυξη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μικρότερα από άλλα είδη λιονταριών. Στην πραγματικότητα, αυτά είναι τα μεγαλύτερα ζώα μεταξύ όλων των γατών.

Το βάρος τους υπερβαίνει σημαντικά το βάρος άλλων λιονταριών και τίγρεων. Ένας ενήλικος άνδρας μπορεί να ζυγίζει περίπου 250 kg κατά μέσο όρο. Αυτό είναι το μέγιστο όριο του βάρους τους. Τα θηλυκά είναι πολύ μικρότερα. Το βάρος τους κυμαίνεται, κατά κανόνα, στα 95-150 kg. Ένα άλλο χαρακτηριστικό που διακρίνει τους αντιπροσώπους αυτού του είδους αιλουροειδών από άλλους συγγενείς είναι το μήκος του σώματος. Υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία ότι ένα από τα αρσενικά έχει μεγαλώσει σε μήκος έως 3 μ. Αλλά αυτό το ποσοστό είναι περισσότερο μια εξαίρεση από τον κανόνα. Συνήθως το μήκος του σώματος κυμαίνεται από 2,3 έως 2,4 μ. Το χρώμα αυτών των ζώων είναι στάνταρ. Η μόνη εξαίρεση είναι η εμφάνιση της χαίτης. Εάν είναι ξεθωριασμένο σε άλλα λιοντάρια, τότε στην ασιατική είναι σαν ένα κομψό σώμα. Τα αυτιά του καλύπτονται επίσης με παχιά μαλλιά. Αυτό είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό χαρακτηριστικό της μορφής.

Το ύψος του ζώου στο ακρώμιο είναι περίπου 1 m, το μέγιστο είναι 107 cm. Ανάμεσα στα ινδικά λιοντάρια υπάρχουν άτομα με ελαφρώς διαφορετικούς χρωματισμούς. Οι ήχοι μπορεί να κυμαίνονται από αμμώδεις με μια απόχρωση του γκρι σε μια απόχρωση του κόκκινου τούβλου.

Πού κατοικούν

Σήμερα, λόγω του μικρού αριθμού αυτών των ζώων, υπάρχει η ευκαιρία να δούμε μόνο σε ένα μέρος του πλανήτη - αυτό είναι το Reserve Geer, που βρίσκεται στην πολιτεία Γκουτζαράτ της Ινδίας. Αυτά τα λιοντάρια είναι πολύ λάτρης των ακρωτηριασμένα δάση με πολλούς θάμνους, εναλλασσόμενο επίπεδο έδαφος. Επιλέγουν να ζήσουν ένα μέρος όπου υπάρχει μια λίμνη κοντά.

Το 2011, ο αριθμός των ατόμων ήταν 411 χάρη στις προσπάθειες των αρχών.

Τρόπος ζωής


Τα ινδικά λιοντάρια είναι πολύ άγρια ​​θηρευτικά που συνήθως κυνηγούν μεγάλα οπληφόρα. Θεωρούνται κοινωνικά ζώα, καθώς ζουν σε λεγόμενες υπερηφάνειες. Η υπερηφάνεια είναι μια οικογενειακή ομάδα ζώων. Τα αφρικανικά λιοντάρια πηγαίνουν επίσης σε τέτοιες υπερηφάνειες. Όμως, αν στην οικογένεια του αφρικανικού λιονταριού υπάρχουν περίπου 25-30 άτομα, τότε στην υπερηφάνεια του ινδικού λιονταριού υπάρχουν 8-12 ζώα, συμπεριλαμβανομένων των μικρών. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι παράγουν λιγότερα τρόφιμα από τα αφρικανικά λιοντάρια. Μερικοί από αυτούς συνήθως στέλνουν περίπου 6 λιοντάρια στο κυνήγι, ενώ άλλοι μόνο 2. Οι γυναίκες είναι οικογενειακοί, φέρνουν φαγητό σε όλη την οικογένεια.

Ο επικεφαλής της υπερηφάνειας των ασιατικών λιονταριών είναι η παλιά γυναίκα. Έχει μεγάλη εμπειρία στο κυνήγι και παίρνει το μεγαλύτερο φαγητό. Ως αποτέλεσμα, είναι η μεγαλύτερη γυναίκα που έχει τα μεγαλύτερα μεγέθη. Το καθήκον της είναι να τροφοδοτεί τα μωρά, καθώς και την προστασία από την επίθεση. Σε μια τέτοια υπερηφάνεια τα αρσενικά δεν ζουν μόνιμα. Έρχονται κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, καθώς και όταν γίνονται πεινασμένοι.

Ισχύς

Τα ινδικά λιοντάρια είναι πολύ εξειδικευμένοι κυνηγοί. Δεν επιδιώκουν το θύμα, αλλά επιτίθενται απροσδόκητα, παγιδεύοντας το θήραμα.

Τρέφονται με μεγάλα οπληφόρα. Για παράδειγμα, αγριόχοιροι, ελάφια και επίσης αντιλόπες. Μπορούν να επιτεθούν σε βουβάλια, gazelles και ακόμη και τα ζώα. Το θήραμα που ασκούν τα ασιατικά λιοντάρια είναι κάπως κατώτερο σε μέγεθος από αυτό των αφρικανικών λιονταριών. Τα όπλα τους είναι ισχυρά σαγόνια και νύχια. Μπορούν να φάνε ακόμα και τα μεγάλα οστά των ζώων. Μετά τον κορεσμό, τα λιοντάρια συνήθως ξεκουράζονται.

Αναπαραγωγή


Η ζευγαρώματα μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή του έτους. Ως εκ τούτου, ακόμη και στην ίδια υπερηφάνεια μπορείτε να δείτε λιοντάρια από διαφορετικές ηλικίες. Η εγκυμοσύνη διαρκεί 3,5 ​​μήνες. Πριν από τη γέννηση, το θηλυκό πηγαίνει σε μια σπηλιά ή σε άλλο ήσυχο μέρος. Έχει 2-5 μωρά. Το μήκος του σώματος τους είναι 30 εκατοστά, και το μαλλί έχει ένα σκούρο χρώμα. Σταδιακά, εξαφανίζεται, αλλά ορισμένα σημεία μπορεί να εξαφανιστούν μόνο αφού το ζώο φτάσει στην εφηβεία. Στην αιχμαλωσία ζουν για περίπου 25 χρόνια.

Φρουρά ασφαλείας

Οι ειδικοί ανησυχούν πολύ για το γεγονός ότι ο αριθμός των λιονταριών της Ασίας σε όλο τον κόσμο παραμένει τόσο μικρός. Πράγματι, μέχρι την εποχή μας, ήταν δυνατό να αυξηθεί μόνο μερικές εκατοντάδες άτομα. Σήμερα δεν υπάρχουν περισσότερα από 500-600. Εμφανίζονται στο κόκκινο βιβλίο. Μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα αναπτύχθηκε και εφαρμόστηκε ειδικό πρόγραμμα με στόχο την αναπαραγωγή ινδικών λιονταριών. Το πρόγραμμα λειτουργεί σε αποθεματικά που βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική.

Η αύξηση του αριθμού των ειδών δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Αυτά τα ζώα δεν μπορούν να διασταυρωθούν με άλλα λιοντάρια. Πράγματι, σε αυτή την περίπτωση, η γενετική ακεραιότητα θα διακυβευτεί.

Οι κρατικές αρχές στις οποίες βρίσκεται το αποθετήριο Geer δεν μεταφέρουν αυτά τα ζώα σε άλλα αποθέματα ή πάρκα. Δεδομένου ότι η θέα είναι μοναδική, το κράτος υποστηρίζει το αποθεματικό, παρέχει οικονομικά. Όταν τα ινδικά λιοντάρια αρχίζουν να εκτρέφονται σε άλλα εδάφη, το πρόγραμμα υποστήριξης θα μειωθεί. Σήμερα, ο αριθμός των ατόμων, αν και αργά, αυξάνεται. Επομένως, υποτίθεται ότι ορισμένα από τα ζώα, με την πάροδο του χρόνου, θα απομακρυνθούν από το αποθεματικό.

Στον πολιτισμό της Ινδίας, η ενότητα με τη φύση έχει μεγάλη σημασία. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι δεν καταστρέφουν τα λιοντάρια για κέρδος ή διασκέδαση.

Βίντεο: Ασιατικό λιοντάρι (Panthera leo persica)