Weasel - περιγραφή, βιότοπος, τρόπος ζωής

Η νυφίτσα ανήκει στην οικογένεια των όπλων, είναι ο μικρότερος από τους αντιπροσώπους της. Αυτό το αρπακτικό ζώο είναι εξαιρετικά κινητό, αναρριχάται εύκολα σε κάθε εμπόδιο, το εξωτερικό του δίνει μια μικρή ομοιότητα με τα ερπετά.

Χαρακτηριστικό εμφάνισης

Έχει ένα επιμήκη σώμα, λεπτό, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη δύναμη. Έχει ένα ισχυρό λαιμό, μια σχετικά κοντή ουρά και κοντά πόδια, με αιχμηρά νύχια. Το ρύγχος είναι μικρό, αμβλύ, μόνο ελαφρώς μεγαλύτερο από το πάχος του λαιμού. Έχει σκοτεινά μαύρα μάτια, μια κάπως διχαλωτή μύτη. Τα αυτιά είναι ευρέως διαχωρισμένα και έχουν μικρό στρογγυλεμένο σχήμα. Αυτό το ζώο έχει την ικανότητα να προειδοποιεί τον εχθρό και να σηματοδοτεί τη γη του με τη βοήθεια μιας δυσάρεστης μυρωδιάς. Το μυστικό με αυτό το άρωμα είναι οι αδένες που βρίσκονται κοντά στην ουρά. Το βάρος και το μέγεθος των θηλυκών και των αρσενικών είναι διαφορετικά. Τα αρσενικά είναι ανώτερα από τα θηλυκά σε βάρος και μέγεθος. Το μήκος τους κυμαίνεται από 13 έως 26 cm έναντι 12-20 cm στα θηλυκά. Βάρος σώματος σε αρσενικά από 40 - 250 g, σε θηλυκά 30-120 g.

Η χρωματική επίστρωση χεριών αλλάζει σε διαφορετικές χρονικές στιγμές του έτους. Τους καλοκαιρινούς μήνες, η γούνα έχει ένα καφέ-καφέ χρώμα, που λάμπει όμορφα στον ήλιο. Το φθινόπωρο και το χειμώνα, χαϊδεύοντας ένα λευκό παλτό. Σύμφωνα με την πυκνότητα του, η γούνα δεν αλλάζει, είναι η ίδια όλο το χρόνο. Το χειμώνα, το μήκος των μαλλιών είναι μεγαλύτερο από το καλοκαίρι.

Τα ζώα που ζουν στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, έχουν ένα γούνινο παλτό μαλακό και μεταξένιο σε σύγκριση με τους νότιους αδελφούς. Ζώντας σε θερμές περιοχές χάιδεμα συχνά δεν αλλάζουν το χρώμα των μαλλιών για το χειμώνα.

Όπου κατοικεί

Το ζώο μπορεί να βρεθεί στο έδαφος της Ασίας, της Ευρώπης, στη βορειοαμερικανική ήπειρο. Στη Ρωσία, η νυφίτσα ζει σχεδόν παντού. Οι εξαιρέσεις είναι τα νησιά των βόρειων θαλασσών. Ανάλογα με τη γεωγραφία του οικοτόπου, το ζώο έχει διάφορα υποείδη. Οι Καυκάσιοι, οι Υπερκαυκασιανοί, οι Κεντρικοί Ρώσοι, η Κεντρική Ασία, η Τραπεζαϊκή και η Σιβηρική χάιδεμα ξεχωρίζουν.

Η πυκνότητα της καθίζησης του ζώου δεν είναι η ίδια παντού, ο δείκτης αυτός εξαρτάται άμεσα από την ποσότητα τροφής (τρωκτικά) και την παρουσία νυφίτσας στην επικράτεια του κύριου ανταγωνιστή - ερμήνη. Ο βιότοπος του ζώου μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός, όπου υπάρχουν πολλά ποντίκια και άλλα μικρά τρωκτικά: στέπα, έρημος, τάιγκα, βουνά, τόνδρα. Επιλέγει για την κατοικία της άκρης, εκκαθάριση, αποδάσωση, ρεματιές, ακτές νερού, περιθώριο πεδίων. Του αρέσει να εγκατασταθεί κοντά στις ανθρώπινες κατοικίες στην ύπαιθρο - υπόστεγα, αχυρώνες, σωρούς από άχυρο, στάβλους.

Το Weasel δεν δημιουργεί τρύπα. Εγκαθίσταται στις κατοικίες των νεκρών τρωκτικών. Μπορούν να έχουν πολλά τέτοια μινκ, το κάτω μέρος των ζώων τους καλύπτει με ξηρά φύλλα, βρύα ή γρασίδι.

Το Weasel είναι ένα κατοικίδιο ζώο που έχει τη δική του ζώνη κυνηγιού. Το έδαφος αυτό είναι μικρό σε μέγεθος, δεν υπερβαίνει τα 10 εκτάρια. Τα όριά του χαρακτηρίζονται από αγάπη με μια μυρωδιά. Η ζώνη κυνηγιού χωρίζεται σε διάφορες τοποθεσίες, τις οποίες επισκέπτεται με τη σειρά της. Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να φτάσει μέχρι και 2,5 χιλιόμετρα.

Τρόπος ζωής

Η νυφίτσα διακρίνεται από την τόλμη, την ευκινησία, την επιδεξιότητα, την επιθετικότητα και την αιμοδιψία. Παρά το μικρό του μέγεθος, το θηρίο είναι ένας μεγάλος κίνδυνος. Λόγω των ιδιαίτερων δυνατοτήτων του για κολύμπι, άλμα, ανάβαση, γι 'αυτό δεν υπάρχουν πρακτικά εμπόδια. Μπορεί να ανιχνεύσει μέσα από μια στενή υποδοχή σε μια μικρή τρύπα. Ένα παράδειγμα αυτού είναι οι επιδρομές του στα ιδιωτικά νοικοκυριά των ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το ζώο μπορεί να καταστρέψει εντελώς το ζωικό κεφάλαιο από πέρδικες, κοτόπουλα, κοτόπουλα, νεαρά κουνέλια, κοτόπουλα άλλων πουλερικών. Και αυτό δεν κάνει για να φάει, αλλά στη ζέστη του κυνήγι ενθουσιασμό. Διαφορετικά, πώς να εξηγήσει κανείς πενήντα κοτόπουλα με καρφωμένα κεφάλια, τα οποία μπορούν να βρεθούν το πρωί από τους ιδιοκτήτες στο κότα τους, αν η νυφίτσα εγκατασταθεί κοντά.

Στη φύση, η δίαιτα για τα κατοικίδια ζώα αποτελείται από ποντίκια, ψηλά, κρεατοελιές, πολικές αρκούδες, σπαθιά, μικρά πουλιά. Όπως και τα χάμστερ, τα ψάρια, τα αμφίβια και άλλα μικρά τρωκτικά. Χαρακτηριστικά μιας δομής ενός σώματος επιτρέπουν την είσοδο σε βιζόν τρωκτικά χωρίς δυσκολία. Η νυφίτσα σκοτώνει το θήραμά της με τον μόνο τρόπο - γυρνώντας τη βάση του κρανίου. Αυτά τα ζώα στα οποία είναι δύσκολο να το κάνουν λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους τους, παίρνουν λιγότερο συχνά στο τραπέζι του ζώου. Αυτές περιλαμβάνουν gophers, αρουραίους και παρόμοια μεγέθη ζώων.

Του αρέσει να γιορτάζει με αυγά. Τους πίνει μέσα από μερικές τρύπες. Με την έλλειψη γνωστού φαγητού, δεν αρνείται μεγάλα έντομα, σαλιγκάρια, μικρά φίδια, καρκινοειδή. Τρώει μεσαίου μεγέθους ψάρι, που μπορεί να πάρει, γνωρίζοντας πώς να κολυμπάει καλά. Σε μια μέρα η νυφίτσα απαιτεί φαγητό στην ποσότητα των 40 g.

Με την αφθονία των τροφίμων, η νυφίτσα σκοτώνει πολύ περισσότερο από ό, τι χρειάζεται για να φάει, κάνοντας αποθέματα. Συχνά στα καταφύγιά του υπάρχουν περισσότερες από δώδεκα τρωκτικά. Για το κυνήγι, προτιμά τη σκοτεινή ώρα της ημέρας, αν και μπορεί να πάρει φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά, κατά κανόνα, σε κακές καιρικές συνθήκες. Εξετάζοντας την επικράτειά του, το ζώο δεν παραλείπει ούτε ένα αντικείμενο ενδιαφέροντος για τον κυνηγό: κορμοί, τρύπες, καμηλοπάρδαλες, πεσμένα δέντρα. Το χειμώνα, όταν το κυνήγι, πηγαίνει κάτω από το χιόνι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε σοβαρούς παγετούς, το κυνήγι γίνεται αποκλειστικά κάτω από το χιόνι.

Το χειμώνα το ζώο δεν έχει μόνιμο καταφύγιο. Δίνει τη ζωή στο έδαφος, αποφεύγοντας να βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο. Χαλαρώνοντας κάτω από τα ερείπια της βούρτσας, στις ρίζες των δέντρων, στα άχυρα άχυρου, σανό. Μπορεί να εγκατασταθεί στο στοιβωμένο ξύλο ενός κατοίκου της υπαίθρου, στη φωλιά του ποντικιού που τρώγεται από αυτό. Εάν η φωλιά της βρεθεί από ξένους, το ζώο το αφήνει. Τα μικρά παιδιά κινούνται σε άλλη θέση. Ικανές να χαϊδεύουν να θυσιάσουν τους εαυτούς τους, στο τέλος για να προστατευθούν από τον κίνδυνο και να υπερασπιστούν τους απογόνους τους.

Αναπαραγωγή

Σχετικά με την περίοδο γάμου, τα ακριβή δεδομένα της εποχής της κύησης δεν είναι διαθέσιμα. Η βιβλιογραφία λέει ότι όλα εξαρτώνται από την ποσότητα της τροφής και τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Αυτό είναι συνήθως τον Μάρτιο, αλλά με άφθονο φαγητό μπορούν να πολλαπλασιαστούν όλο το χρόνο.

Οι άντρες δεν διαφέρουν στις αρχές της μονογαμίας · στην εποχή ζευγαρώματος, ζευγαρώνουν με πολλά άτομα του αντίθετου φύλου. Ο αριθμός των μικρών κυνηγών στο πρόβατο κυμαίνεται συνήθως από 4 έως 7, κάθε θηλυκό έχει 2-3 αρπακτικά ζώα το χρόνο. Γεννημένοι τυφλοί, με ένα σπάνιο κάτω στο σώμα, μένουν με τη μητέρα μέχρι να φτάσουν στο μέγεθος ενός ενήλικα. Κατά κανόνα, είναι 3-4 μήνες. Μέχρι την αρχή της ανεξάρτητης ζωής, τα κουτάβια φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα.

Το ζώο κινείται με άλματα μήκους 18 - 25 cm. Σε ένα χιονισμένο ρυθμό, τέτοιου είδους άλματα δημιουργούν ένα σχέδιο μιας αλυσίδας. Ζουν μόνοι στην επικράτειά τους.

Το Weasel έχει επίσης εχθρούς στο φυσικό τους περιβάλλον. Αυτά είναι μεγαλύτερα αρπακτικά ζώα - αλεπού, ψαροκόκαλα, ερμήνη, αρπακτικά πουλιά. Συχνά, αγωνιζόμενος με τον εχθρό, η νυφίτσα έχει το χρόνο να κόψει το λαιμό του επιτιθέμενου θηρίου. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, τα αρσενικά του ζώου κάνουν ακανόνιστους ήχους.

Αξία για τον άνθρωπο

Καταστρέφοντας σε μεγάλες ποσότητες ποντικών και μη επιτρέποντάς τους να αναπαραχθούν, αυτό το ζώο ρυθμίζει τους αριθμούς τους και αυτό είναι χρήσιμο για τον άνθρωπο. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, για το έτος κάθε ζώο σκοτώνει 2-3 χιλιάδες voles και ποντίκια.

Ως εμπορικό ζώο, η νυφίτσα δεν ενδιαφέρει τους ανθρώπους λόγω του μικρού μεγέθους των δερμάτων και της δυσκολίας στο θήραμά της. Υπάρχουν αποδείξεις ότι στην αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε η αγάπη από τα ζώα για το κυνήγι του ποντικιού. Υπό την ιδιότητα αυτή, το ζώο έπαψε να υπάρχει όταν δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στους αρουραίους αναπαραγωγής και αντικαταστάθηκε από γάτες. Η διάρκεια ζωής της χαϊδεύει δεν υπερβαίνει τα 8-10 χρόνια.

Βίντεο: Weasel (Mustela nivalis)